Pelaaminen saattaa tuntua kiehtovalta ajanvietteeltä, mutta osalle siitä saattaa muodostua riippuvuus, joka alkaa hallita elämää. Tällöin on tärkeää katkaista negatiivinen kierre ajoissa ja ryhtyä toimenpiteisiin, joilla peliriippuvuudesta voi päästä eroon. Tärkeintä on, ettet jää ongelmasi kanssa yksin, vaan lähdet hakemaan apua riippuvuuteesi. Tämä artikkeli tarjoaa lisäneuvoja peliriippuvuudesta irtautumiseen.

Ota yhteyttä peliriippuvuuden hoidon ammattilaisiin

Jos sinusta tuntuu, että pelaamisesi on karannut käsistä ja haluaisit eroon peliriippuvuudesta, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijoihin, jotka ovat erikoistuneet hoitamaan peliriippuvaisia ja auttamaan heitä eroon riippuvuudesta. Esimerkiksi Kantamo on tällainen taho. Kantamo tarjoaa Minnesota-mallista hoitoa peliriippuvuudesta kärsiville. Hoitomalli sisältää laadukasta vieroitushoitoa, jonka aikana peliriippuvaisen henkilön pelaamiseen puututaan sitä rajoittamalla. Hoito tapahtuu kontrolloiduissa ja turvallisissa olosuhteissa.

Puhu asiasta läheistesi kanssa

Peliongelmasta ja -riippuvuudesta saattaa olla vaikeaa puhua läheisten kanssa. Usein puhuminen kuitenkin auttaa. On tärkeää, että annat myös läheisillesi tilaisuuden kertoa, miltä pelaamisesi heistä tuntuu ja mitä sinun heidän mielestään pitäisi tehdä. Tällainen keskustelu voi avata peliriippuvaisen huomaamaan, että hänen läheisensä kärsivät tilanteesta ja että hän ei ole tilanteessa suinkaan yksin.

Milloin on aika hakeutua vieroitushoitoon?

Peliriippuvuuden vieroitushoitoon on aika hakeutua, jos pelaaminen alkaa vaikuttaa negatiivisesti mielialaasi, läheistesi hyvinvointiin ja ihmissuhteisiisi. Jos elämänhalusi alkaa haihtua pelaamisen vuoksi, on tärkeää kuunnella omaa vointia, ja pyrkiä rajoittamaan pelaamista.

Eräs hälyttävä merkki on se, että alat käyttää pelaamiseen rahaa suurempia summia kuin olit aluksi ajatellut ja pelaamiseen käyttämäsi summat alkavat haitata omaa talouttasi. Saatat myös rahoittaa pelaamista lainoilla, mikä on aina hälyttävä merkki. Jos sinulla on pakonomainen tarve voittaa takaisin pelissä häviämäsi rahat, kannattaa miettiä, olisiko aika rajoittaa pelaamista. Tällainen toiminta on nimittäin tyypillistä ongelmapelaajalle.

Lopulta pelaaminen saattaa ajatua niin pitkälle, että saatat alkaa laiminlyödä työtäsi ja samalla saatat vetäytyä entistä enemmän sosiaalisista suhteista ja tilanteista. Esimerkiksi ennen sinulle mielekkäät vapaa-ajan aktiviteetit ja harrastukset saattavat alkaa jäädä syrjään pelaamisen myötä, mikä on hälyttävä merkki, jonka pitäisi saada omat hälytyskellosi soimaan.