Uhkapelaamisella on yllättävän pitkä historia. Itse asiassa monien mielestä se on yksi maailman vanhimmista ajanvietemuodoista. Esimerkiksi muinaisesta Pompeijista on löydetty merkkejä uhkapelaamisesta ja siihen liittyvästä huijaamisesta, mutta merkkejä uhkapelaamisesta löytyy vieläkin varhaisemmalta ajanjaksolta. Lue tästä mielenkiintoisesta artikkelista huimia faktatietoja muinaisten aikojen uhkapeleistä. Erityisesti keskitymme kertovaan Pompeijista löytyneistä uhkapeliin viittaavista merkeistä ja Pompeijin karusta kohtalosta.

Viitteitä uhkapeleistä näkyy jo kalliomaalauksissa

Uhkapeleihin liittyviä esineitä on löydetty niinkin vanhoista kalliomaalauksista, jotka on tehty 40 000 vuotta sitten. Näissä maalauksissa esiintyy esimerkiksi luusta valmistettuja noppia. On mielenkiintoista ajatella, että erilaisia uhkapelejä olisi pelattu jo silloin, kun ihmiset elivät luolissa.

Kuinka uhkapelit liittyvät Kiinan muurin rakentamiseen?

Myös Kiinan muurin rakentamiseen liittyy mielenkiintoinen viite uhkapeleihin. Muurin rakentamisen rahoittamiseen käytettiin nimittäin Kenoa muistuttavan pelin tuottoja.

Uhkapelejä muinaisessa Pompeijissa

Muinaiselle Pompeijille kävi aikoinana huonosti. Kaupungin raunioista on kuitenkin löydetty selkeitä viitteitä uhkapeleistä ja niissä huijaamisesta. Raunioista löytyi nimittäin vanhimmat koskaan löydetyt painotetut arpakuutiot. Modernien mobiilikasinoiden maailmasta toki oltiin vielä kaukana, mutta monin tavoin ainakin Pompeijin rikkaimmat asukkaat elivät yllättävän modernia elämää. Heidän kodeissaan oli käytössä juoksevaa vettä, joka tuli kotiin suoraan hanasta. Heillä oli käytössään vesivessa ja mahdollisuus ottaa kuumia kylpyjä. Heidän kotinsa olivat valaistuja ja heillä oli mahdollisuus osallistua teatteriesityksiin. Muinaisesta Pompeijista sai jopa pikaruokaa. Kuulostaa yllättävän modernilta elämältä – vai mitä?

Pompeijihan hautautui laavan alle, kun Vesivius purkautui vuonna 79. 2 000 – 3 000 ihmisen arvioidaan kuolleen purkauksen yhteydessä. Kaupungin alueella on tehty laajoja arkeologisia tutkimuksia, joiden aikana on löydetty merkkejä muun muassa uhkapeleistä ja teatteritoiminnasta. Tutkimukset aloitettiin vuonna 1748 ja nykyisin monet turistit vierailevat Pompeijin raunioilla tutustumassa tuhoutuneeseen kaupunkiin – tai siihen, mitä kaupungista on enää jäljellä. Nykyisin Pompeiji kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Myös suomalaiset ovat tehneet Pompeijin alueella ahkerasti tutkimustyötä. Suomalaismatkailijoita on vieraillut raunioilla jo 1700-luvulla. 1820-luvulla julkaistiin suomalaisille lukijoille suunnattu aluetta käsittelevä matkaopas. Pompeiji on mielenkiintoinen vierailukohde vielä nykyäänkin.